In het voorjaar is het heerlijk om in de tuin aan het werk te zijn en de bloeiende fruitbomen te zien staan. Na het genieten van deze bomen in de zomer is het in het najaar tijd voor de vruchten. De bloesempracht zal verdwijnen en daarvoor in de plaats zul je vruchten krijgen. Hier kun je dan lekker van genieten. Er zijn verschillende fruitbomen en manieren om ervoor te zorgen dat je gezonde bomen in je tuin zult krijgen.

Het aanschaffen van een fruitboom

Bij het kopen van een fruitbomen is het belangrijk dat je met een aantal dingen rekening houdt. Sommige fruitsoorten hebben een ander ras als bestuiver nodig. Die bestuiver moet op dezelfde tijd bloeien als de boom om goed stuifmeel te krijgen en ervoor te zorgen dat de fruitboom bestuift raakt. Om erachter te komen of dit bij de boom die jij in gedachte hebt nodig is kun je het best advies vragen aan een tuinspecialist. Daarnaast is het belangrijk om na te denken over hoe groot de boom mag zijn. Als je een kleinere tuin hebt is het verstandig om een boom aan te schaffen dat kleinfruit heeft. Deze bomen zijn over het algemeen kleiner en zullen dus beter passen in een kleine tuin. Daarnaast is er geen bestuiver nodig om de vruchten van bijvoorbeeld een kersenboom te laten groeien. Als jij denkt de juiste boom te hebben gevonden is het verstandig om van tevoren uit te zoeken hoe jouw fruitboom verzorgt moet worden. Zo kun jij ervoor zorgen dat je straks fruit verbouwd van een zo’n goed mogelijke kwaliteit.

Verschillende soort fruitbomen

Er zijn verschillende soorten bomen die je thuis kunt verbouwen. De meest populaire fruitbomen zijn appelbomen, perenbomen en steenvruchten. De meest voorkomende appelboom is de Malus, dit is een boom die bloeit in wit-roze tinten. Er is een grote keuze aan wat voor ras appelboom je wilt. De soorten die ervaren worden als het best zijn Alkmene, Elstar en Jacques Lebel.

Een perenboom bloeit wit net zoals de appelbomen. Je kunt ook hier kiezen uit een grote variatie aan bomen. Elk ras heeft zo zijn eigen bijzonderheden en voordelen. De vruchten die er vanaf komen smaken verschillend en wat voor boom voor jouw het beste is is afhankelijk van je eigen smaak.

Steenvruchten

Onder de term steenvruchten worden kersenbomen en pruimenbomen verstaan. Dit zijn bomen die ook wit bloeien. Het zijn bomen die winterhard zijn. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over de temperatuur in de winter. Abrikozen en perziken hebben beide roze bloesems. Deze fruitbomen kun je beter op een warmere plek plaatsen waar de boom zoveel mogelijk uit de wind staat.

Kleinfruit planten

Als er niet genoeg ruimte is voor een boom in je huis en je wil toch fruit verbouwen kun je er altijd nog voor kiezen om een struik of plant aan te schaffen. Dit neemt minder ruimte in en kan in sommige situaties eenvoudiger zijn dan een fruitboom.