Gebruik je regelmatig kruiden in de keuken, maar koop je iedere keer plantjes bij de supermarkt? Zonde van je geld als je een tuin (of balkon) tot je beschikking hebt. Een groot deel van het jaar kun je namelijk genieten van zelfgekweekte kruiden. In dit artikel vertellen we je over vier kruiden die je makkelijk zelf kweekt, die goed zijn voor je gezondheid en je portemonnee. Nog een gezonde tip: ieder jaar je zorgverzekering vergelijken. Door over te stappen kun je soms flink besparen op de zorgpremie. Kun je van dat uitgespaarde geld mooi kruidenplantjes kopen.

1. Rozemarijn

Net zoals lavendel, heeft alleen de geur van rozemarijn al een positief effect op je (mentale) gezondheid. Je waant je zo weer even terug op vakantie in Frankrijk of Italië. Bovendien schijnt het dat de geur van rozemarijn creativiteit bevordert. Maar dit kruid heeft meer in z’n mars. Zo verbetert het de spijsvertering en bloedcirculatie en biedt het verlichting bij luchtwegproblemen. Het is een niet al te veeleisende, wintergroene plant, die je in het voorjaar of in de zomer op een beschut, maar zonnig plekje in de tuin plaatst.

2. Peterselie

Peterselie is een kruid dat je in veel gerechten kunt verwerken. Denk bijvoorbeeld aan een lekkere spaghetti ‘aglio e olio’ (knoflook en olijfolie), of gebruik het als smaakmaker in een tomatensaus. Dit kruid bevat in verse vorm veel vitamine A en C en daarnaast onder andere ijzer. Peterselie stimuleert je spijsvertering en helpt om vocht en gas af te drijven. Tussen half februari en het einde van mei kun je peterselie zaaien. Dit kan zowel binnen als buiten, maar houdt er buiten rekening mee dat het ontkiemen langer duurt (minimaal drie tot vier weken). De peterselieplantjes doen het goed op een plek met lichte schaduw of halfschaduw.

3. Basilicum

Basilicum staat hoog op het lijstje met favoriete kruiden bij veel mensen. En naast lekker, is dit ‘koningskruid’ ook nog eens gezond. Zo heeft basilicum onder andere een antibacteriële werking en is het een natuurlijke ontstekingsremmer. In het vroege voorjaar kun je binnen beginnen met zaaien en vanaf half mei kan het ook buiten. Basilicum heeft graag een zonnige, maar beschutte standplaats. Water geven doe je op de aarde en niet op de plant, want dan kunnen de blaadjes gaan rotten.

4. Oregano/wilde marjolein

Oregano bevat onder andere vitamine C en E, naast stofjes als thymol en carvacrol. Dit kruid ondersteunt je immuunsysteem en is te gebruiken in mediterrane gerechten, maar je kunt er bijvoorbeeld ook etherische olie mee maken. Zaai oregano rond half mei op een zonnige standplaats. Dit kan in een pot, moestuinbak of de volle grond. Bedek de zaadjes met een dun laagje aarde.