Vogels zijn prachtige wezens die ons kunnen helpen om onze tuin tot leven te brengen. Hun kleurrijke verschijningen, prachtige gezang en fascinerende gedrag zijn slechts enkele van de redenen waarom ze zo populair zijn bij tuiniers. Als je meer vogels in je tuin wilt aantrekken, zijn er verschillende dingen die je kunt doen. In deze blog geef ik je enkele tips om meer vogels naar je tuin te lokken.

Plaats een vogelvoeder

Een van de makkelijkste manieren om vogels naar je tuin te lokken, is door het ophangen van een vogelvoeder. Vogels hebben behoefte aan voedsel, en als je een voeder in je tuin plaatst, zal je snel merken dat verschillende soorten vogels je tuin beginnen te bezoeken. Er zijn verschillende soorten vogelvoeders verkrijgbaar, variërend van simpele voederhuisjes tot uitgebreide voederstations. Zorg ervoor dat je de juiste voer voor de juiste vogels ophangt. Bijvoorbeeld, kleine zaadeters zoals vinken hebben kleine gaatjes nodig om bij het voer te kunnen, terwijl grotere vogels zoals merels het liefst voer op de grond pikken.

Naast het zelf kopen van voer kun je natuurlijk ook zelf wat maken. Zoals kokosvet vermengd met bijvoorbeeld wat zaden, laat het hard worden in de koelkast en klaar is je eigen zadenbol. Ook kun je rozijnen en kleine stukjes fruit en besjes gebruiken als extra voer.

Zet een waterbakje neer

Naast voedsel hebben vogels ook water nodig. Door een waterbron in je tuin te plaatsen, kun je verschillende soorten vogels aantrekken, waaronder vogels die anders niet in je tuin zouden komen. Je kan een simpele vogelbadje of fontein plaatsen. Zorg ervoor dat je het water regelmatig ververst om te voorkomen dat het water vies wordt of gaat stinken.

Creëer verschillende niveaus en habitats

Door verschillende niveaus en habitats te creëren in je tuin, kun je een breder scala aan vogels aantrekken. Vogels voelen zich aangetrokken tot tuinen met verschillende lagen, waaronder bomen, struiken en lage planten. Creëer dus verschillende hoogtes in je tuin, zodat vogels kunnen rusten, nestelen en voedsel kunnen vinden op verschillende niveaus. Het is ook belangrijk om verschillende soorten planten te hebben die bloemen of bessen dragen. Dit kan verschillende soorten vogels aantrekken, afhankelijk van het seizoen en het type voedsel dat beschikbaar is.

Gebruik vogelvriendelijke materialen

Je kunt de nesten en rustplaatsen voor vogels verbeteren door vogelvriendelijke materialen te gebruiken. Vogels zijn vaak op zoek naar natuurlijke materialen om nesten te bouwen. Door dode takken, bladeren, mos of gras in een hoek van de tuin te verzamelen, kun je vogels aantrekken die hier nesten van bouwen. Heb je een hond of kat? Dan kan je na een kambeurt de haren ook op een plekje in je tuin neerleggen. Daar bouwen vogels graag hun nestjes mee. Zorg er wel voor dat je deze materialen op een plek neerlegt waar ze niet in de weg zitten.

Ben je dus een vogelliefhebber en wil je meer vogels in jouw tuin? Dan kun je door een paar kleine aanpassingen al een stuk meer vogels aantrekken. Heb jij ook huisdieren? Pas dan op met de vogelvoerbollen, als je namelijk deze te laag ophangt, kan ook je viervoeter ermee vandoor gaan. Weet je niet zeker of het schadelijk is voor je dier? Raadpleeg dan zeker je dierenarts voor advies en opvolging!