Ben je handig en doe je weleens klusjes in huis of word je door familie en kennissen ingeschakeld als ze aan het klussen zijn geslagen? Dan is het natuurlijk wel fijn als je over professioneel maar gebruiksvriendelijk gereedschap beschikt. Wanneer je dingen dient te zagen, kun je bijvoorbeeld voor een decoupeerzaag of juist voor een afkortzaag kiezen. In deze blog kom je erachter op welke momenten je deze zagen in kunt zetten en waar je op dient te letten als je er eentje aanschaft. Wanneer je goed gereedschap koopt, heb je er jaren plezier van, dus het is nog duurzaam ook!

Wat kun je allemaal met een decoupeerzaag doen?

Wist je dat de decoupeerzaag ideaal is op het moment dat je allerlei figuren dient uit te zagen? Je kunt er ook heel makkelijk laminaat mee op maat zagen. Naast rechte hoeken, kun je er ook organische vormen mee zagen, waardoor deze specifieke zaag breed inzetbaar is. Je kunt deze zaag eigenlijk altijd wel inzetten, dus op het moment dat je een alles-in-1 hobby zaag zoekt, is dit een perfect exemplaar. De decoupeerzaag werkt vaak met een elektromotor waardoor de zaag snel op en neer bewogen kan worden. De meeste decoupeerzagen zijn tussen de 5 en 10 cm lang.

Dien je dik materiaal door te zagen? Zorg er dan voor dat je het toerenaantal lager instelt, zodat je voorkomt dat het zaagblad te warm wordt. Hierdoor kan de zaag niet snel kapotgaan en werk je zelf ook op de meest veilige manier.

Wat is een afkortzaag en waar let je op voordat je er eentje koopt?

De afkortzaag is weer een andere handige zaag om in huis te hebben als je handig bent en weleens klusjes klaart. Het is een wat groter stuk gereedschap wat op een motor werkt. De afkortzaag komt met verschillende zaagbladen. Hoe groter de diameter is, des te beter je door bepaald materiaal kunt zagen. De zaaghoogte van het zaagblad is ook belangrijk, omdat je daarmee door bepaalde diktes kunt zagen. Je kunt vaak kiezen uit drie verschillende diameters: 226mm, 254mm en 305mm.

Kijk ook eens of de afkortzaag die je op het oog hebt een ingebouwde laser heeft, zodat je op de laserlijn altijd recht kunt zagen. Dat is wel zo handig als je een klus dient te doen die de nodige precisie vereist. De afkortzaag zaagt het beste door buizen, balken, staven, latten en kokers.