Een zwam, wat is dat eigenlijk? Een zwam is een verzamelnaam voor alle verschillende soorten schimmels die hout aantasten. Als je een zwam in huis hebt, ben je daar natuurlijk niet blij mee. Een zwam kan ook nog eens hartstikke gevaarlijk zijn. In dit artikel bespreek is wat een zwam nou eigenlijk verder is, waarom het gevaarlijk is, wat het verschil tussen een zwam en een schimmel is, de oorzaak en natuurlijk de behandeling. Want het is logisch dat je ook weer van de zwammen van wilt.

Wat is een zwam?

Zoals ik al zei is een zwam een verzamelnaam voor allerlei verschillende soorten schimmels die hout aantasten. Als je denkt aan zwammen in huis, gaat dit meestal over de huis- en kelderzwam. Deze zwammen zijn erg gevaarlijk voor alle woningen en gebouwen die voornamelijk uit hout bestaan, omdat de huiszwam het vermogen heeft om het hout op zo’n manier aan te tasten, dat de constructie onveilig wordt gemaakt. Zo kan bijvoorbeeld het draagvermogen van de balken worden aangetast. Maar wat dacht je van je eigen gezondheid? Deze zwammen zijn ook nog eens hartstikke slecht voor je eigen gezondheid. Daar wil je dus van af! Maar eerst, wat is het verschil tussen en zwam en een schimmel?

Wat is het verschil tussen een zwam en een schimmel?

Misschien is het je net ook wel opgevallen dat ik de termen ‘zwam’ en ‘schimmel’ door elkaar heb gebruikt. Dit komt doordat er eigenlijk geen verschil is tussen een zwam en een schimmel. De wetenschappelijke naam van zowel de zwam als de schimmel is ‘Fungi’. Het zijn beide organismen die uit cellen bestaan met een celkern, celwand, cytoskelet en mitochondriën.

Oorzaak

Voordat je iets kunt oplossen, moet je eerst de achterliggende oorzaak weten. Het is daarom belangrijk om je bewust te zijn van de verschillende mogelijke oorzaken voor het ontstaan van zwammen. Een belangrijke oorzaak is grondwater. Als er een probleem voordoet met betrekking tot het grondwaterpeil, kan het hout in de woning vochtig worden. Het gevolg? Zwammen. Als het waterpeil te hoog is, kan er een drainage worden aangelegd rondom de woning. Op die manier kan het overtollige water worden afgevoerd.

Maar niet alleen grondwater is een mogelijke oorzaak, ook kun je bijvoorbeeld denken aan een lekkage. Als je een lekkage hebt die is ontstaan in een dakgoot, hemelwaterafvoer of het riool, dan moet je de lekkage dichten. Een andere oorzaak is het doorslaan van vocht. Dit kun je oplossen door de gevel tegen vocht te impregneren.

Oké, dus we hebben nu de meeste oorzaken en oplossingen besproken, maar er is nog iets, namelijk optrekkend vocht. Dit vocht wordt naar boven gezogen, waardoor de vloer balken of planken in aanraking komen met vocht. Je zult dan moeten injecteren, waardoor er een waterdichte sperlaag ontstaan zo dicht mogelijk boven het grondniveau.

Als je iets niet vertrouwt kun je altijd op zoek gaan naar specialisten. Zij kunnen een inspectie uitvoeren voor jou, zodat jij weet of je wel of geen zwam hebt. Daarnaast kunnen zij jou preventieve maatregelen aanbieden. Hierdoor weet jij precies hoe je een zwam kunt voorkomen.