Het regelmatig en consistent bewateren van je tuin is ontzettend belangrijk. Echter is dit een tijdrovende klus dat de nodige discipline vergt. Niet voor niets kiezen veel mensen voor automatische tuinberegening. Lees in dit artikel hoe je een magneetventiel kunt gebruiken voor automatische tuinberegening.

Voordelen van automatische tuinberegening

  • De beregening werkt ook als je niet thuis bent. Ook ideaal voor als je op vakantie bent.
  • Minder verdamping. Het is mogelijk om je tuin voor de zon opkomt te beregenen, waardoor je minder te maken krijgt met verdamping.
  • Een automatische tuinberegening aanleggen zorgt ervoor dat je minder tijd kwijt bent aan het bewateren. Ook hoef je niet meer te slepen met slangen en sproeiers.
  • Verzorgde tuin. Doorgaans wordt de tuin beter verzorgd door automatische beregening, omdat er zorgvuldig bewaterd wordt.
  • Geen overbodige beregening. Met een regensensor in het systeem wordt overbodige beregening van je tuin voorkomen.

Tuinberegening systemen

De meeste automatische tuinberegening systemen werken met een hoofdleiding met aftakkingen naar verschillende gebieden, ook wel zones genoemd, in de tuin. Aan de hand van de nodige watercapaciteit, het type beplanting en de ligging worden de zones van het systeem bepaald. Voor elk gebied is een magneetventiel (meer info over magneetkleppen) nodig als elektrisch gestuurde afsluiter om de watertoevoer naar verschillende zones te regelen.

Deze magneetventielen worden in kleppendozen in de tuin of op een centraal punt gemonteerd, zodat ze voldoende beschermd en uit het zicht zijn. Naast de waterleiding worden er ook stuurstroomkabels aangelegd. Dit is nodig om elk magneetventiel te verbinden met de controller. Deze controller voor tuinberegening systemen wordt ook wel regenautomaat genoemd. Met deze controller is het mogelijk om de beregening van elke zone apart te bedienen en in te stellen. Vaak wordt er gekozen om de controller in te stellen met een vast beregeningsschema met vaste dagen en tijdstippen.