Het kan zijn dat je op zoek bent naar waterdichte ledstrips. Bijvoorbeeld om sfeer aan te brengen in een aquarium, een vijver of een zwembad. Het is hierbij belangrijk om de geschikte led strips hierbij aan te schaffen. Lang niet alle led verlichting is namelijk volledig waterdicht. Wij leggen dit je graag uit.

Eigenschappen van ledstrips

De technische eigenschappen van verschillende soorten led strips worden aangegeven met codes met een letter en cijfercombinatie. Ten aanzien van de waterdichtheid zijn er verschillende gradaties.

IP20

Met de code IP20 worden ledstrips aangeduid die in het geheel niet tegen water of vocht kan. Deze verlichting is wel beschermd tegen stof en veilig in gebruik, maar kan alleen worden gebruikt in droge ruimtes.

IP65

De IP65 ledstrips is vanwege haar beschermingslaag spatwaterdicht. Hierdoor is deze verlichting geschikt om te gebruiken in bijvoorbeeld de keuken, badkamer of buiten onder een overkapping. Het is wel erg belangrijk dat de verlichting niet rechtstreeks wordt blootgesteld aan vocht of neerslag. Een incidentele druppel vocht is zij wel tegen bestand.

IP67

Deze ledstrip verlichting kan wel rechtstreeks worden blootgesteld aan regen of vocht. Met deze code wordt aangeduid dat de verlichting tot maximaal 30 minuten en tot maximaal 1 meter diep nat mag zijn. Deze ledstrips hebben ook een waterdichte aansluiting, maar kan dus niet voortdurend worden ondergedompeld. Denk dan bijvoorbeeld aan ledstrips met deze code.

IP68

Tot slot zijn er de IP68 strips. Deze ledstrip verlichting kan als volledig waterdicht worden beschouwd. Deze ledstrips hebben waterdichte aansluitingen en zijn ook drukwaterdicht. Hetgeen betekent dat zij direct en volledig in water geplaatst kunnen worden. Wil je dus led strips in je aquarium, vijver of zwembad bevestigen, kijk dan expliciet naar deze code. De overige codes geven ook een zekere mate van waterdichtheid aan, maar zijn zeker niet geschikt voor bevestiging onder water.

Welk type led verlichting heb jij nodig?

Het is volledig afhankelijk van het gewenste gebruik welke code ledstrips je nodig hebt. Wil je een mooie ledstrip verlichting aan de buitenkant van de overkapping van je huis, dan kan je wellicht volstaan met IP67 ledstrips. Wil je de led verlichting echt onder water plaatsen? Dan kan je alleen de IP68 nemen. Let er ook op dat waterdichtheid niet altijd een voordeel is. Uiteraard is dit noodzakelijk als de strips (incidenteel) aan water of vocht wordt blootgesteld. Maar als je led strips binnen gaat plaatsen, zorgt die extra beschermingslaag juist voor een verstikkend effect. Aan water zullen de strips niet worden blootgesteld, maar hierdoor kan zij niet haar warmte kwijt wat haar levensduur zal verkorten.

Kijk dus echt waar je de ledstrips wilt gaan plaatsen en welke eigenschappen het daar voor moet bezitten. LedStripXL heeft allerlei soorten ledstrips op voorraad en heeft ook de expertise in huis om jou te adviseren over de juiste aankoop. Neem daarom snel eens een kijkje!