De tuinliefhebber die van plantjes houdt, heeft er wellicht al mee te maken gehad en kocht al eens potgrond. Maar waarvoor staat potgrond nu eigenlijk? En zijn er heel wat verschillende opties die je in zakken koopt? Tuinshop.nl biedt potgrond aan. Het is in feite de verzamelnaam voor planten in potten, zowel voor buiten als voor binnen. Potgrond online bestellen vanuit je luie zetel is tegenwoordig ook mogelijk.

Wat is de definitie van potgrond

Potgrond is een algemeen begrip. Het is een samenstelling van verschillende grondstof mengsels, dat bedoeld is om planten op een zo efficiënt mogelijke manier te laten groeien. In de meeste gevallen worden voedingsstoffen van planten toegevoegd voor een groei die schommelt tussen de 6 en 8 weken. Om die reden is potgrond een stuk duurder dan de andere productopties die je in een tuincentrum aanschaft zoals dat het geval is bij compost en tuinaarde. Die zakken zijn meer voorbestemd om een tuin kwaliteit te verbeteren.

Turf of veen als hoofdingrediënt

Het hoofdbestanddeel van potgrond bestaat uit turf of veen. Veen vormt een uitstekende ondergrond voor verschillende planten. De basisstructuur van veen is heel luchtig. Op die manier worden de nodige voedingsstoffen en water goed vastgehouden. De andere kant van de medaille is dat veen langzaam aangroeit en hierdoor minder duurzaam is. In sommige gevallen wordt potgrond met kokos resten als alternatieve oplossing gebruikt.

Je hebt potgrond voor elk soort plant

Zoals al eerder vermeld wordt potgrond gemixt met allerhande verschillende producten, waardoor het voor specifieke planten kan worden gemaakt. De basisgrondstof is samengesteld uit kokos of veen. Vervolgens wordt de potgrond vermengd met compost, boomschors, kalk en meststoffen. Deze mixtuur is uiterst geschikt om planten in bakken of potten te plaatsen. Afhankelijk van de soorten toegevoegde meststoffen, zit er genoeg voeding in de potgrond voor enkele maanden.

Algemene versus universele potgrond

  • Gewone potgrond

De zogeheten gewone potgrond, die je ook onder deze naam bij Tuinshop terugvindt, wordt vooral gebruikt voor het vullen van bakken en potten op het terras. Daarnaast is deze potgrond ideaal voor het verpotten van kamerplanten. Ook voor de kweek van groenten biedt de gewone potgrond een geschikte oplossing.

  • Universele potgrond

Als de tijd van zaaien en stekken is aangebroken, maken tuinliefhebbers vaak een grote fout. Potgrond online bestellen bij Tuinshop.nl met als omschrijving universele potgrond, kan echter nooit voor het zaaien en stekken worden gebruikt. Ook al staat op de verpakking dat je het polyvalent voor alle gewassen kunt raadplegen. Dat is een groot misverstand. Universele potgrond heeft een structuur die te grof is. Bovendien vormen zich makkelijk schimmels. Voor het stekken en zaaien moet je voluit gaan voor potgrond waar zand in is verwerkt.

Aparte potgrond voor planten op het terras

Hou rekening met deze kanttekening. Terrasplanten en bloembakken vragen een andere soort potgrond. Een bloembak potgrond bestaat vooral uit meer klei. Hierdoor kan de potgrond tijdens de zomerperiode minder uitdrogen. Dit soort potgrond beschikt ook over meer extra werkende trage voedingsstoffen die door de bank genomen een heel seizoen werkzaam blijven. Aan de bloembakken potgrond worden zogenaamde polymeren bijgevoegd wat vooral een milieuvriendelijke meerwaarde biedt en het budget onder controle houdt. Door die aanwezigheid van polymeren hebben de planten ook minder water nodig.

Siertuin planten vereisen andere potgrond

Planten die worden ingezet in de siertuin, vergen een andere soort potgrond. Hier wordt universele potgrond voor gebruikt, in combinatie met extra organisch mest en compost. Buxussen vergen dan weer andere kwaliteitseisen en hebben vooral een hoeveelheid kalk nodig. Heide en rododendronstruiken daarentegen vertoeven het liefst in een zure omgeving. Samengevat: voor alle soorten planten bestaan er aangepaste potgronden die je bij Tuinshop kunt kopen.