Heb jij naast je huis een drukke weg? Dan kan dat erg vervelend zijn voor als je even rustig in de tuin wilt zitten. Het geluid kan ervoor zorgen dat je liever binnen gaat zitten en dat moet niet de bedoeling zijn. Er zijn namelijk ook mogelijkheden om het geluid te verminderen. Weg zal het niet gaan, maar misschien is het zo net voldoende om toch rustig in je eigen tuin te kunnen zitten. In dit artikel bespreek ik drie mogelijkheden om het geluid te dempen.

Een gesloten, hoge schutting

De eerste mogelijkheid die je hebt is om je schutting te vervangen voor een hogere, gesloten variant. Hierdoor komt het geluid er minder makkelijk doorheen. Houd hierbij wel rekening met de maximale toegestane hoogte van een schutting, deze zit op 2 meter. Een gesloten schutting houdt in dat er geen ruimte zit waar je tussendoor kan kijken. Hier kan het geluid namelijk ook tussendoor. 

Laurier

Misschien vind je het idee van zo’n gesloten, hoge schutting helemaal niks, omdat je liever wat meer groen in je tuin hebt. Er is ook een groene manier om het geluid te dempen, namelijk de laurier haag. Deze haag heeft grotere bladeren dan een ander soort haag. Deze grote, stevige bladeren zorgen ervoor dat het geluid gedempt wordt. 

Geluidswanden

De laatste manier om het geluid in je tuin te verminderen is door middel van een geluidswand. Dit is een soort schutting, maar dan speciaal gemaakt om het geluid te verminderen. Het nadeel van het dempen van geluid is wel dat dit het meest effectief is als de wand zo dicht mogelijk bij de bron van het geluid wordt geplaatst. In je tuin is dat niet altijd mogelijk omdat de weg zich ook op tientallen meter afstand kan bevinden. Jij mag daar niet zomaar een geluidswand neerzetten. Het werkt dus het beste als de weg gelijk naast je tuin is. 

Ga in gesprek

Wat je in alle gevallen eerst kunt proberen is om in gesprek te gaan met de gemeente. Misschien kunnen en willen zij er wel wat aan doen. Of misschien zijn er meerdere mensen in je straat die er last van hebben en er gezamenlijk wat aan willen doen. Denk wel na, soms is het gewoon niet anders en moet je er misschien aan wennen. Het alternatief is om te verhuizen naar een rustigere plek.