We zien het gelukkig weer steeds meer: de moestuintjes schieten als paddenstoelen uit de grond! Waar het vroeger heel normaal was dat mensen een eigen moestuin hadden, in eigen tuin of op een gehuurd stukje grond ergens in de buurt, is de trend in de jaren daarna een beetje afgenomen. Anno 2023 is het hebben van een moestuin weer helemaal hot and happening. En zeg nu zelf: wat is er lekkerder dan onbespoten, verse groente en fruit van eigen bodem gewoon uit jouw achtertuin?

Populaire groenten voor in de moestuin

Welke gewassen doen het goed in een tuin in het Nederlandse klimaat? Wij zochten het voor je uit.

  • Radijs: in te zaaien vanaf eind februari en al na ongeveer 6 weken klaar voor de oogst
  • Groene of gele courgette: groeit het best op een zonnige en warme plek, de combinatie van gele en groene courgette ziet er bovendien heel leuk en kleurrijk uit
  • Lente-ui: de naam zegt het al, in het voorjaar te oogsten wanneer je rond midden februari begint met zaaien
  • (Mini) paprika: houden van veel warmte en licht en zijn vanaf eind februari tot midden maart in te zaaien
  • Tomaatjes: in te zaaien vanaf maart of april, floreren op een zonnige plaats en houden van regelmatig water
  • Komkommer: nadat de zaadjes in de warmte van je huiskamer zijn ontkiemd kan het kleine plantje vanaf mei naar buiten
  • Pompoenen: pompoenen zaai je rond eind april en kunnen tegelijk met het komkommerplantje naar buiten
  • Wortels: zomerwortels en winterwortels, hier kun je het hele jaar door profijt van hebben

Ingrediënten verzameld? De keuken in!

Met een mandje jouw moestuin (of kas) in geweest om alle benodigdheden te verzamelen? Dan is het nu tijd om het kleurrijke schouwspel in je keuken om te toveren tot een vitaminerijke maaltijd. Na het wassen van de groenten kun je aan de slag met het snijden ervan. Voel jij je al helemaal die zelfvoorzienende chef kok? Gebruik dan Japanse groentemessen van topkwaliteit. Japanse Sumisu Knives zijn uitermate geschikt voor het bereiden van verschillende soorten groenten: specifiek de Nakiri. Dit mes wordt in Japan het meest gebruikt voor het snijden van groente. Buiten het snijden van groenten wordt het hakken van kruiden ook een fluitje van een cent met dit mes. Nodig je vrienden of familie uit en zet de lekkerste gerechten op tafel met verse ingrediënten uit eigen tuin. Dat wordt uiteten in je eigen keuken!