Een mooie tuin aanleggen kost tijd, moeite en geld. Met andere woorden: je hebt een geweldige en ervaren ontwerper en een Planten & Bomen Gids nodig om je tuinontwerp te laten slagen, zodat het alle moeite waard is. Planning is cruciaal bij het ontwerp. Denk buiten de gebaande paden na over wat je nodig hebt in je tuin. Creëer een uniform gebied dat je huis accentueert en dat je jarenlang plezier en verfrissing biedt.

De juiste analyse

Je moet ook rekening houden met de factoren die van invloed zijn op hoe je tuin groeit, zoals zonlicht, schaduw, wind, afvoer, toegang tot water, voetgangerspatronen en de balans tussen gazon, struiken, bloemen, bomen en groenten. Zorg dus voor de juiste landschapsanalyse die hiermee rekening houdt in de tuinaanleg. Het is cruciaal dat je goed plant door een plattegrond van je tuin te tekenen met bestaande bomen, struiken, hellingen, patio’s en alle andere zaken. Op deze manier wordt het duidelijker voor jezelf wat je wel en niet wilt behouden in je tuin. De plattegrond kan simpel worden geschetst, bijvoorbeeld op ruitjespapier.

Neem een hovenier in dienst

Als je je handen liever niet vuil maakt, helpt het om de tuin aan te laten leggen met de hulp van een tuinman. Dit is raadzaam met het oog op verscheidene factoren. Bedenk dat ze professioneler zijn in wat ze doen wat je des te meer reden geeft om er een in te huren. Overweeg verschillende hoveniers in Nederland om iemand in dienst te nemen die je de tuin van je dromen kan geven. Een hovenier zal je helpen je tuin in kaart te brengen met de ervaring en kennis die nodig is om je tuinplannen te laten slagen. Ze kunnen niet alleen je tuin ontwerpen met jouw ideeën in gedachten, maar ze bieden ook praktische suggesties. Stap voor stap zul je zien dat je doelomschrijving een realisatie wordt met de perfecte buitenruimte als resultaat. 

Het tot stand brengen van een ontwerp


Wanneer je een hovenier of landschapsarchitect in dienst neemt om de indeling en inhoud van je tuin te plannen, ben je verzekerd van een geweldige samenwerking. Alles wordt goed georganiseerd en je krijgt je tuin precies naar wens. Bovendien hebben tuinontwerpers verschillende hulpmiddelen, waarmee je gemakkelijk een plan van aanpak kunt bedenken. Je kunt grootte, vorm en terrein specificeren, grenzen toevoegen zoals hekken of muren, een sprinklerinstallatie plannen, planten, bomen of struiken plaatsen en nog veel meer. Je kunt ook beginnen met een tuinontwerpsjabloon om een geheel nieuw plan te trekken. Nadat je je ontwerp klaar hebt, druk je het af, inclusief een lijst met benodigdheden die je moet kopen om je ontwerp te implementeren. Dan kun je je tuin ontwerpen rond een thema met de planten die je in gedachte hebt, een plek waar je kunt zitten en ontspannen met je gezin of een feestje kunt vieren met vrienden.

De juiste bomen en planten in je tuin


Er zijn verschillende dingen waarmee je rekening moet houden bij het uitkiezen van planten en bomen voor je tuin. Budget, onderhoud, compatibiliteit met naburige planten, esthetiek en grootte spelen bijvoorbeeld allemaal een rol bij je opties. Houd bij het kiezen van bomen en struiken rekening met hun hoogte en breedte, wanneer ze volwassen zijn. Raadpleeg voor deze informatie de Bomen & Planten Gids. Misschien wil je een boom die minder ruimte inneemt wanneer deze volgroeid is of wil je juist een grotere boom voor schaduw. Zorg ervoor dat je voldoende ruimte hebt voor de bomen, aangezien ze schade kunnen toebrengen aan huizen en trottoirs als ze te dichtbij worden geplant.

Het voordeel van inheemse planten


Je kunt struiken en bomen planten die bloeien met mooie bloemen in de lente of zomer en kleurrijk herfstblad hebben. Het is raadzaam om inheemse variëteiten te kiezen voor het beste resultaat, omdat ze zich gemakkelijk sneller kunnen aanpassen aan de omgeving dan exotische planten. Bovendien zijn die inheemse planten en bloemen een kosteneffectieve manier om je tuin in te richten. Omdat ze gewend zijn aan het gebied, hebben ze minder water, bemesting en algehele verzorging nodig. Ook moet je rekening houden met de vorm, kleur en textuur (oppervlaktestructuur en dichtheid van bladeren en bloemen) van verschillende planten en bomen bij het maken van keuzes voor je tuinontwerp. Verberg kleinere planten niet achter groter gebladerte. Houd grotere planten op de achtergrond, kleinere planten op de voorgrond.