Of je nu groene vingers hebt of juist niet, voor iedereen is duidelijk dat tuinieren zonder het juiste gereedschap niet gemakkelijk gaat. Het is dus belangrijk om jezelf goed voor te bereiden wanneer je de tuin instapt door eerst goed te kijken wat er allemaal moet gebeuren en vervolgens het juiste gereedschap hiervoor te kiezen.

Handgereedschap & machinaal gereedschap

Er zitten grote verschillen in de tools die je voor het tuinieren kunt gebruiken. Zo is er een arsenaal aan handgereedschap (wat bij de meeste mensen wel bekend is) en machinaal gereedschap. Onder handgereedschap vallen bezems, spades, harken, schoffels etc.

Machinaal gereedschap wordt aangedreven door een elektromotor of een verbrandingsmotor. Denk bijvoorbeeld aan een elektrische heggenschaar die na het tuinieren weer opgeladen kan worden, of een kettingzaag die op benzine draait en na intensief gebruikt ook bijgetankt moet worden. Natuurlijk zijn de heggenschaar en de kettingzaag gemaakt voor specifieke taken in de tuin. Toch zijn er een aantal tools die je voor verschillende dingen kunt gebruiken.

Hogedrukreiniger

Een hogedrukreiniger is bij uitstek het gereedschap tijdens het tuinieren. Waarom? Omdat een goede hogedrukreiniger meerdere toepassingen geschikt is! Denk bijvoorbeeld aan het schoonmaken van groene aanslag op tegels of terras, het reinigen van fietsen, auto’s, caravans etc.

Belangrijke tip

Onthoud dat werken met een hogedrukreiniger behoorlijk wat water kost. Tegenwoordig zijn er zuinige modellen verkrijgbaar met een aangepaste spuitmond, die wellicht minder liter water per uur gebruiken, maar vaak even efficiënt, of zelfs efficiënter zijn. Het is dus belangrijk om goed te kijken welke specificaties elke hogedrukreiniger heeft.

De beste hogedrukreinigers

Om dit wat gemakkelijker te maken, is er een lijst met de beste hogedrukreinigers gemaakt, waar de onderlinge verschillen duidelijk zichtbaar zijn. Onderstaande hogedrukreinigers zijn door de consumentenbond (respectievelijk) gekozen als ‘beste koop’ en ‘als beste getest’.

Kärcher K4 Full Control

Een duurzame hogedrukreiniger dankzij de watergekoelde motor die alles aandrijft. Daarnaast is de K 4 full control uitgeroepen tot beste koop door de consumentenbond.

Kärcher K2 Basic

De naam geeft het al een beetje weg. De Kärcher K2 basic is uitermate geschikt voor doorsnee klusjes zoals het verwijderen van aanslag op het terras. Daarnaast is dit model erg compact en niet zwaar, waardoor je het apparaat gemakkelijk kunt opbergen.