Er zijn al heel wat mensen die kunstgras verkiezen boven echt gras. Maar waarom zou je nou kunstgras willen? In dit artikel bekijken we samen de zeven belangrijkste voordelen van kunstgras. Wie weet wil jij na het lezen van dit artikel ook zelf kunstgras in de tuin…

#1 Je hoeft het niet te maaien

Aangezien kunstgras niet natuurlijk is, kan het ook niet groeien. Veel mensen verwarren kunstgras met grasmatten, maar er is wel degelijk een verschil. Grasmatten zijn rollen echt gras, die dus af en toe gemaaid moeten worden. Kunstgras daarentegen heeft geen onderhoud nodig. Zo hoef je ook nooit meer de kantjes bij te knippen met de grasschaar. Voor veel mensen is dit de belangrijkste reden om kunstgras te nemen. Zeker voor bijvoorbeeld een tweede verblijf, waar je minder vaak bent.

#2 Je hoeft het niet te sproeien

In de zomer kan het hier in Nederland soms best heet worden. De warmte op zich is geen probleem voor het gras, maar langere periodes van droogte kunnen dat wel zijn. Daarom zullen mensen met natuurlijk gras, in de zomer af en toe moeten sproeien. Wie kunstgras heeft daarentegen, zal nooit moeten sproeien. Kunstgras zal uiteraard nooit bruin gaan kleuren door het droge weer. Zo heb je het hele jaar door mooi groen gras in de tuin.

#3 Geen gedoe met zon, of schaduw

Bij de aankoop van een huis, zijn er niet veel mensen die echt rekening houden met de oriëntatie van de tuin. Nochtans is dat wel een belangrijk gegeven, en al zeker voor het gras. Planten hebben nu eenmaal licht nodig om te kunnen groeien. In tuinen waar het meeste van de tijd schaduw heerst, zullen de planten (inclusief het gras) al snel verdorren. Aan de andere kant is teveel zonlicht ook weer niet goed voor je gras. Met kunstgrasmatten heb je dat probleem ook niet meer!

#4 Beter geschikt voor kinderspeeltuigen

Wie kinderen heeft, en een tuin heeft, die weet wel hoe laat het is. Vroeg of laat zal er een speeltuig geplaatst moeten worden. Veel van deze speeltuigen zullen gedurende langere tijd blijven staan. Een glijbaan of een schommel zal meestal zelfs vast worden gemaakt in de grond. Voor wie echt gras heeft liggen, levert dit twee problemen op. Ten eerste zal het gras onder het speeltuig langzaam aan verdorren, door het weinige licht en de druk die erop staat. Daarnaast kan je het gras onder andere speeltuigen, waar wel nog licht bij kan, niet afrijden. Daarom is een kunstgrasmat ook in dit geval beter geschikt.

#5 Lange levensduur

Kunstgras heeft ook als grote voordeel, dat het een heel lange levensduur heeft. Men zorgt ervoor dat het niet kan verkleuren door de zon en vooral dat het zo goed als geen onderhoud nodig heeft. In tegenstelling tot natuurlijk gras, blijft kunstgras zo’n 15 tot 25 jaar mooi. Hoe lang je precies kunt genieten van je kunstgras, hangt af van verschillende factoren. Kwaliteit is daarbij de belangrijkste factor. Natuurlijk gras daarentegen moet regelmatig opnieuw ingezaaid worden, om kale plekken te vermijden. 

#6 Veroorzaakt geen allergieën

Heel wat landgenoten hebben wel een allergie. Een allergie voor graspollen komt heel vaak voor. In de zomer lopen er daardoor heel veel mensen te niezen, of te wrijven in hun rode ogen. In tegenstelling tot natuurlijk gras, kan kunstgras geen allergieën zoals hooikoorts veroorzaken. Ben jij, of één van je huisgenoten vatbaar voor deze allergie? Dan zou je enorm geholpen zijn met een kunstgrasmat. Veel mensen staan er niet bij stil, maar ook binnenshuis kan je last hebben van je pollenallergie. Zet jij de ramen in de zomer niet vaak open?

#7 Geschikt voor elke grond

Loopt jouw tuin niet helemaal vlak, of is de ondergrond niet zo vruchtbaar? Dan zal het aanleggen en het onderhouden van natuurlijk gras sowieso al moeilijk gaan. Met kunstgras ondervind je daar echter geen hinder door. Enkel bij het aanleggen kan bijvoorbeeld een steile helling wel wat moeite veroorzaken, maar van zodra het er ligt is het nooit nog een probleem. Bovendien kan je kunstgras makkelijk zelf aanleggen, zonder dat je veel achtergrondkennis moet hebben. Ideaal toch?

Conclusie

We hebben nu zeven goede redenen besproken waarom je kunstgras zou moeten hebben. Natuurlijk zijn er nog wel meer voordelen, maar die kunnen we jammer genoeg niet allemaal behandelen. Als bonus tip, kan ik je wel nog meegeven dat kunstgras ook helemaal niet zo duur is als sommigen denken. Je kunt het vinden in alle prijscategoriën, steeds volgens jouw budget. Denk er dus maar eens goed over na, bij het aanleggen van je mooie tuin.

Meer lezen: