Solar-verlichting is een geweldige en milieuvriendelijke optie voor de tuin. Toch hebben deze lampen ook zo hun nadelen, waardoor tuineigenaren kunnen twijfelen of verlichting op zonne-energie wel de beste keuze is. Wil je weten of solar-verlichting iets is voor jouw eigen huis en tuin? Wij zetten graag alle informatie voor je op een rij.

Groene energie

Solar-verlichting wekt groene energie op door middel van de zon. Veel mensen denken dat de lampen enkel energie omzetten in licht als de zon schijnt. Dit zou resulteren in een donkere tuin wanneer het de hele dag bewolkt is geweest. Dit is gelukkig niet het geval. Ook op een bewolkte dag vangt een solarlamp licht op, waardoor de batterij oplaadt. Hoewel je met verlichting die aangesloten is op het elektriciteitsnet ook niet per se een vermogen kwijt bent aan je elektriciteitsrekening – je kunt immers altijd de goedkoopste energieleverancier aan de haak slaan door een vergelijkingssite te raadplegen – betaal je voor de energie die je solarlampen gebruiken helemaal niets! Dat is natuurlijk al een enorm pluspunt.

Tips voor het plaatsen van solarlampen

Hoewel solarlampen ook op bewolkte dagen opladen, is het natuurlijk wel zo dat de batterij sneller wordt opgeladen wanneer de lamp veel zonuren krijgt. Daarom kun je solar-verlichting beter op een zonnige plek plaatsen in de tuin. In schaduwrijke hoekjes in je tuin zal de lamp namelijk minder lang goed werken. Wil je deze donkere plekken juist goed verlicht hebben? Dan is het toch raadzaam om hier lampen te plaatsen die aangesloten zijn op netstroom. Op zoek gaan naar de goedkoopste energieleverancier is dan al helemaal een verstandige zet.

Voordelen solar-verlichting

Solar-verlichting is een goede optie, omdat het een aantal grote voordelen biedt. Elektriciteitskabels in je tuin zijn overbodig en hierdoor kun je solarlampen makkelijk overal neerzetten of zelfs verplaatsen, wanneer je je tuin opnieuw indeelt. Door de afwezigheid van kabels zijn ze bovendien zeer veilig. Tot slot zijn de lampen zeer milieuvriendelijk en zullen ze je elektriciteitsrekening niet verhogen.

Nadelen solar-verlichting

Natuurlijk heeft dit type verlichting ook wat nadelen. Zo zul je er rekening mee moeten houden dat de batterij met de jaren zal verslijten. Hierdoor zullen de lampen op den duur niet meer genoeg energie kunnen opslaan om lang te blijven branden. Om dit probleem te verhelpen, kun je een nieuwe batterij aanschaffen. Een nieuwe lamp kopen is vaak niet nodig. Een ander nadeel is dat solarlampen in vergelijking met een 230V-lamp een stuk minder licht geven.