Een tuin is over het algemeen een genot om te hebben, maar het vergt nu eenmaal wel het nodige onderhoud. Zo ontkom je niet aan het snoeien van je tuin. Met onderstaande tips breng je het snoeiwerk tot een goed einde.

Redenen om te snoeien

Vind je snoeien een vervelend klusje? Dan ben je niet de enige. Veel mensen zijn bovendien bang om het verkeerd te doen. Het is echter wel broodnodig om je planten, struiken en bomen gezond te houden. En als je het een beetje in de vingers hebt, kan het zelfs ontspannend zijn. Snoeien is belangrijk om het groen in je tuin mooi in model te houden. Bovendien bloeit alles er beter door: je hebt ongetwijfeld de uitdrukking ‘snoeien doet groeien’ wel eens gehoord. Ook ben je door te snoeien wildgroei de slim af. Een net gesnoeide tuin is dan misschien geen lust voor het oog, maar het knapt er uiteindelijk wel flink van op. b

Wat heb je nodig voor het snoeien?

Het begint allemaal met de juiste tools. Met goed gereedschap kan er weinig mis gaan. Wat je in ieder geval nodig hebt, is een snoeischaar en een (elektrische) heggenschaar. Een snoeischaar heb je nodig voor precieze klusjes waarvoor een heggenschaar te groot is. In de zoektocht naar de beste snoeischaar zijn er aantal factoren waar je op kunt letten. Hoe comfortabel ligt de snoeischaar in de hand? Zijn de messen van goede kwaliteit? Is de snoeischaar gemakkelijk te gebruiken? Vergeet ook niet om je snoeischaar te onderhouden. Een botte snoeischaar kan schimmel veroorzaken.

Daarnaast is het handig als je zowel een handheggenschaar als een elektrische heggenschaar in huis hebt. De handheggenschaar is de beste tool voor kleine heggen. Voor grote heggen is het weer het snelst als je een elektrische heggenschaar gebruikt. Dit scheelt bovendien de nodige inspanning.

Maak na het snoeien altijd je gereedschap schoon. Dat hoeft niet moeilijk te zijn: warm water en een beetje afwasmiddel zijn voldoende. Maak het na het schoonmaken goed droog. Als je dit na elke snoeibeurt doet, zal je gereedschap veel langer meegaan.

Naast gereedschap zijn de juiste kleding en accessoires onmisbaar als je gaat snoeien. Dit heeft te maken met een stukje veiligheid. Zorg in ieder geval voor goede handschoenen. Daarnaast zijn beschermende kleding, stevige schoenen en een veiligheidshelm geen overbodige luxe.

Wanneer kun je het beste snoeien?

Er is altijd flink wat discussie over de beste snoeiperiode. Waar de één zweert bij het najaar, denkt de ander weer dat het voorjaar beter is. De beste periode om te snoeien hangt in principe af van wat voor soort struiken, bomen of planten je hebt. Als je het heel precies wilt doen, kun je bij elke struik, boom of plant die in je tuin staat opzoeken wanneer de beste snoeiperiode is. Vervolgens kun je dan een eigen snoeikalender maken. De kans is groot dat je in elk seizoen wel iets te snoeien hebt. Vind je het te veel gedoe om dit allemaal bij te houden? Zorg er dan in ieder geval voor dat je nooit snoeit als het vriest. Check altijd het weerbericht even voordat je aan de slag gaat, want ook als er vorst aankomt is het geen goed idee. Daarnaast is het aan te raden om niet te snoeien bij nat weer of als het te heet is. Een andere regel is dat je over het algemeen nooit tijdens de bloei snoeit, maar erna.

Nog wat praktische tips 

Tot slot doen we hieronder nog een aantal praktische tips uit de doeken:

  • Naast dat de snoeiperiode per plant, boom of struik verschilt, kan het ook uiteenlopen hoe je het beste te werk kunt gaan. Het kan dus nooit kwaad om je hierin te verdiepen. Vaak krijg je er bij aankoop een informatiekaartje bij, bewaar deze goed.
  • Als je een boom gaat snoeien, verwijder het dode hout dan altijd eerst.
  • Probeer altijd rekening te houden met de natuurlijke vorm van een struik.
  • Snoei niet te veel weg. Het groeit misschien dan wel zo weer terug, maar het zal er minder mooi uitzien. Beter is om lichtjes te snoeien. Maar wees ook niet bang om te snoeien: de kans dat je onherstelbare schade aanricht, is niet groot.