Goedkoop, mooi, leuk om te doen en nog duurzaam ook: tuinmeubels en -accessoires van gerecycled hout vervaardigen. Het gratis hout ligt her en der voor het oprapen en je eigen ontwerpen zijn uniek, wie weet maak je er een online handeltje van. En hout heeft een natuurlijke en warme uitstraling, die in elke tuin op zijn plaats is.

Waar scoor je hout en hoe vervoer je het?

Er zijn diverse plekken waar je gratis hout kunt krijgen. Het enige dat je voor grote hoeveelheden wel nodig hebt is je auto. Daarmee maak je een rondje over het dichtstbijzijnde industrieterrein, om bij bedrijven om pallets te vragen. Maar wie weet ken je een meubelmaker of timmerman: zij hebben ook vaak resten mooi hout waar ze van af willen. Om de boel te vervoeren is het raadzaam om de bekleding van je auto te bedekken met een oude lap, nog beter is het gebruiken van dakdragers op je auto. Zeker wanneer je pallets ophaalt. Maak ze vast met spanbanden om te voorkomen dat ze er onderweg van af vallen. Je auto verzekeren is verplicht in Nederland, maar je wilt natuurlijk het zekere voor het onzekere nemen en ongevallen voorkomen.

The sky is the limit

Thuis haal je de pallets uit elkaar. Daar zijn diverse manieren voor, bijvoorbeeld met een plankentrekker. Enkele pallets geven al een behoorlijke voorraad hout. Daarvan kun je je eigen loungeset, tuintafel of -bankje maken. Op Pinterest staan ontelbare tips, dat is sowieso een mooi medium om je te laten inspireren voor je tuin. Wat heb je nodig: een zaag, een schroefboormachine en schroeven. Zo nodig haal je extra hout bij de bouwmarkt voor tafelpoten. Qua ontwerpen en mogelijkheden is de sky de spreekwoordelijke limit, sommige doe-het-zelvers hebben hun hele tuin vol staan met spulletjes die van (uit elkaar gehaalde) pallets gemaakt zijn!

Kleinere accessoires

Ben je meer van het subtiele werk, denk dan aan houten bordjes waar je originele teksten in brandt met een soldeerbout, en kweekbakken voor kruiden zoals hier genoemd worden. Hou je van basilicum, zorg dan voor een doorzichtige plaat bovenop de kweekbak, deze kun je afsluiten zodat de zon je plantjes goed verwarmt en er toch zonlicht binnenkomt. De slakken en andere beestjes die net zo gek zijn op het Italiaanse kruid als jij, hou je er ook mee op afstand. Hout over? Bevestig plankjes aan je gevel om dingen op te zetten. Of kijk eens of er in huis nog plek is voor je eigen kunstwerkjes. Overigens moeten de houten producten wel even in de beits of lak worden gezet, dan gaan ze langer mee.

Meer lezen? Lees hier over de beste tuinmeubelbeschermer.