We weten allemaal dat bomen lang kunnen leven. Het is niet verrassend dat ze over het algemeen de mens overleven. Afhankelijk van de soort kunnen bomen leven van minder dan 100 jaar tot meer dan een paar duizend jaar.

In deze blog vind je een lijst met de oudste bomen ter wereld!

#1 Pinus Longeava (5000+ jaar oud!)

Pinus Longeava (5000+ jaar oud!)

De Pinus Longeava (ook wel: borstel den) behoort tot de oudste bomen ter wereld. Ze kunnen tot wel 5000 jaar oud worden! De oudste bestaande Pinus Longueva is 5055 jaar oud!

Deze boom is door geëvalueerd om te overleven in de meest barre omstandigheden. Zeer koude temperaturen en harde windstoten zijn geen partij voor deze krachtpatsers! Zijn hout groeit langzaam en heeft een grote dichtheid. De naalden van de Pinus Longeava kunnen 30 jaar oud worden! De dennenappel die de boom creëert, doet 2 jaar over zijn rijpingsproces.

Wat daarbij opvalt is hoe goed de boom geworden is aan energie preserveren en verdelen. Het groeiproces is extreem langzaam en de levenscyclus van de boom is erg lang. Daarom is het mogelijk voor deze boom om zulke bizarre leeftijden te behalen!

#2 Old Tjikko (9550 jaar oud!)

Old Tjikko (9550 jaar oud!)

Deze spar heeft een interessant wortelsysteem. Het wortelsysteem is namelijk 9.550 jaar oud! De stam van de boom is echter een stuk jonger, daarom staat deze boom ook niet op de eerste plek, maar op de tweede. De stam is namelijk rond de 600 jaar oud. Als deze boom afsterft, blijven de wortelsystemen echter intact. Dat wortelsysteem is dus ouder dan het ontstaan van het oude Egypte. Ze lagen er al toen Socrates de gifbeker dronk en toen Alexander de Grote aan de macht kwam, zijn rijk opbouwde en toen het weer viel. En bedenk je dan eens dat het toen al ruim 7000 jaar oud was!

#3 De Bosnische Den (1081 jaar oud)

De Bosnische Den (1081 jaar oud)

Ondanks de naam van deze schitterende Den, staat hij in Griekenland, waar wetenschappers er in 2016 achter kwamen, dat dit oudje alweer 1075 jaarringen telde! De boom ontkiemde in het jaar 940 volgens wetenschappers in Noorwegen. Om erachter te komen hoe oud de boom was, boorden wetenschappers in de boom en telden de jaarringen van de boom. Dat waren er maar liefst 1075. Dat maakt de boom in 2022 1081 jaar oud!

#4 Ficus Bonsai (1000+ jaar oud)

Ficus Bonsai (1000+ jaar oud)

Bonsai bomen kunnen generaties overleven! Het is niet voor niets verweven in de Japanse cultuur, dat deze bomen door worden gegeven als familie-erfstukken. Maar hoewel de traditie om Bonsai bomen te kweken en te verzorgen uit de Japanse cultuur voortkomt, staat de oudste Bonsai in Crespi, Italië. Daar staat het als het belangrijkste museumstuk van het Bonsai museum!

#5 Shunkean Bonsai (800 jaar oud)

Shunkean Bonsai (800 jaar oud)

Deze Bonsai staat in de Shunkean Bonsai tuin, dat is opgezet door een ware Japanse meester genaamd Kunio Kobayashi. Deze meester is een drievoudige titel verdediger van de meest prestigieuze Bonsaiprijs in Japan, de Prime Ministers Award. Een van de leerlingen van meester Kobayashi is Valentin Brose, een bekende bonsai kunstenaar. Hij ontwerpt ook beroemde tuinen. Een goede tip misschien voor onze makelaar in Maastricht. Voor nu is deze oude Bonsai nog niet in Nederland te zien. De boom is te bewonderen in de Shunkean tuin in Japan, die open is voor het publiek.