Tegenwoordig is het hebben een mooie houten plantenbak een grote favoriet bij mensen. Of het nu gaat om grote of kleine plantenbakken maakt niet eens meer uit. Het gaat erom dat de plantenbakken goed passen bij de rest van de tuin. Je kunt plantenbakken in allerlei soorten maten bestellen. Ook zijn er meerdere keuzes in het soort materiaal dat je kunt gebruiken. Of zoals dat zo mooi gezegd wordt: de keuze is reuze. De plantenbakken worden veelal met de hand gemaakt. In dit artikel geven wij 5 tips voor de beste houten plantenbakken in jouw tuin. Zo kom je niets tekort in de tuin.

Hieronder volgen 5 tips die jou helpen met het onderhouden en uitkiezen van de juiste plantenbakken. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Tip 1: Het goed onderhouden van jouw plantenbakken

Een houten plantenbak heeft veel invloed op de algehele uitstraling van jouw tuin. Dit is natuurlijk iets dat je vooral zo wilt houden. Het aanschaffen van een plantenbak is niet gratis, waardoor het raadzaam is ze goed te onderhouden. Het nadeel van een houten plantenbak is dat ze redelijk snel vies worden. Dit is zeker het geval als het water niet helemaal goed weg kan lopen uit de bak. Check dus altijd even of jouw plantenbak hier wel op ontworpen is. Dit scheelt een hoop opruimen.

In het geval dat het water niet wegloopt kun je hier zelf wat aan doen. Zo is het raadzaam een aantal gaten in de plantenbak te boren. Deze kun je vervolgens bekleden met folie. Daarna leg je een onkruiddoek op de bodem van de bak. Zo blijft jouw plantenbak veel langer mooi en schoon en loopt het water gewoon netjes weg.

Tip 2: Het maken van een mooie kleurencombinatie

Als er een ding makkelijk is, dan is dit het vullen van een houten plantenbak. Het is natuurlijk wel van belang dat je de juiste planten gebruikt. Misschien heb je al wel een favoriete kleur. Door de keuzes op elkaar af te stemmen, kun je een mooi arrangement aan kleuren maken. Ook zijn er mogelijkheden in planten, zodat je het hele jaar kunt genieten van mooie plantjes. Er zijn namelijk veel vaste planten op de markt met verschillende bloeiperiodes. 

Tip 3: het vullen van grote houten plantenbakken

Zoals eerder benoemd is het vullen van houten plantenbakken niet het aller moeilijkste. Toch kan het voorkomen dat het lastiger wordt, aangezien de plantenbak nu eenmaal heel groot kan zijn. Daardoor bestaat het risico dat de planten in de bak verdwijnen. En dit is iets wat je uiteraard niet wilt hebben. Daarom is het belangrijk dat je een goed plan hebt voordat je de planten daadwerkelijk plaatst. Hierbij komt vooral de opstelling van de planten kijken.

Plaats de grootste plant in het centrum van de bak. Vervolgens plaats je hier allerlei kleine bloeiende plantjes omheen. Let wel op dat je nooit te veel plantjes tegelijk in de bak plaatst. Planten groeien nu eenmaal en voor je het weet heb je een veel te volle bak. Begin dus liever met te weinig planten. Achteraf kun je altijd nog iets bijvullen. 

Tip 4: De kleur van de plantenbak zelf

Het voordeel van een grote houten plantenbak is dat ze met allerlei kleuren te combineren zijn. Hierdoor hoef je niet direct rekening te houden met de kleur van de plantenbak. Het enige waar je rekening mee moet houden is de kleur van de plantjes zelf. Het wordt aangeraden dat je voor één dominante kleur kiest. Je hebt anders al snel de kans dat het veel te druk wordt in de tuin.

Tip 5: Volg je hart

Altijd al gedroomd van een tuin die compleet naar eigen wens in ingericht? Dit is jouw kans! Gebruik de accessoires, indeling en plantenbakken die je wilt. Een tuin pas je namelijk niet elk jaar aan. De kosten kunnen dan erg oplopen. Zeker wanneer je kiest voor een grotere plantenbak is het verstandig dat je dit goed overweegt.

Je hebt in dit artikel 5 tips gelezen over het hebben van een houten plantenbak in de tuin. Deze plantenbakken zijn een absolute aanvulling op jouw plekje. Kies de juiste kleuren en het perfecte formaat en je kunt jarenlang genieten van jouw aankoop. Vergeet niet om de plantjes af en toe ook van wat water te voorzien. Al is dit laatste in Nederland waarschijnlijk niet het grootste probleem.

Meer lezen: