Eerder schreven we al over de vele voordelen van het bijhouden van een moestuin en het kweken van je eigen fruit en groenten. Je bent in beweging, kweekt onbespoten fruit, groenten en kruiden en het is leerzaam en rustgevend. Mooie hobby dus! Om wat dieper in te gaan op de praktijk, hebben we een aantal tips voor je op een rijtje gezet.

Onbetaalbaar en toch niet duur

Zo zie je binnen de kortste keren wat voor rijkdom een stukje grond eigenlijk is. Enkele vierkante meters in je tuin kunnen al veel oogst opleveren en tegelijk het nodige geld uitsparen. En dan de smaak van zelfgekweekte tomaten in combinatie met vers geplukte basilicum, lekkerder dan uit de supermarkt! Een moestuin is dus geen dure bezigheid, al ziet het resultaat er vaak onbetaalbaar mooi uit: mooie rekken van bamboe voor je borlottibonen (kievitsbonen heten ze in Nederland), een zelfgebouwde kas voor de basilicum, knalgele bloemen op de courgettes. Veel moestuiniers maken er een kunstwerk van.

Opkweken

Nee, een lening aanvragen is dus allerminst nodig, en dat is nog een understatement. De kosten haal je er zelfs zo uit. Om te beginnen is er de basilicum, die je net als de tomaten binnen, achter het raam, opkweekt. Daar kun je gerust zaadjes van tomaten die je in huis hebt voor gebruiken, maar er zijn genoeg soorten zaadjes in de winkel verkrijgbaar. De basilicum gaat na verloop van tijd in een houten bak, waarop je een doorzichtige klep maakt. Dat kan met een glasplaatje, of met landbouwplastic. Zet hem op een zonnige plek neer en voorzie de plantjes regelmatig van water.

Groenten kweken en slakken diervriendelijk bestrijden

Die slakken zijn ook gek op tomatenplanten. Als de planten stevig genoeg zijn, een centimeter of tien hoog, kunnen ze als de vorst uit de grond is, geplant worden. Heb je geen speciale bakken of potten voor nodig. Slakken kun je op deze manieren diervriendelijk bestrijden. Zoals veel andere groenten kunnen ook bonen, wortels, uien, kool en rabarber in de volle grond. Op de achterkant van de zakjes staat precies aangegeven wanneer, met welke onderlinge afstand en hoe diep.

Welke groenten groeien in Nederland?

Bedenk vooraf welke groenten, kruiden en fruit je lekker vindt. Hoewel het leerzaam is om te weten hoe je een wortel kweekt, is het zonde als je er daarna niets mee doet. Wees ook realistisch: ze verkopen in Nederland weliswaar citroenplanten en olijfbomen, en uit een avocadopit komt een geinig plantje, maar het kweekproces van deze (sub)tropische planten succesvol voortzetten is onmogelijk met ons klimaat. Zoek in plaats daarvan een lijst op van soorten die hier wel goed groeien. Rozemarijn is bijvoorbeeld zo’n heerlijk kruid dat het hele jaar groeit, en je gerechten toch een mediterraans tintje geeft.

Meer lezen? Bekijk hier de beste moestuinbakken!