De kerstdagen zijn voorbij, wat ook betekent dat de kerstverlichting en kerstbomen weer op zolder is opgeborgen. Eigenlijk behoudt je het liefst die sfeer, maar tegelijkertijd is het geen optie om de kerstversiering te laten hangen. Gelukkig is ook daar een oplossing voor: namelijk het plaatsen van een vlaggenmast in je tuin. In deze blog je wat voor soorten er zijn, zodat jij makkelijk kan beslissen welke het beste bij jou past.

Een vlaggenmast aanschaffen

Voordat je een vlaggenmast in je tuin plaatst, of überhaupt aanschaft, is het goed om te informeren over de voorwaarden. In Nederland geldt er vlaggenprotocol. In principe wordt een vlaggenmast gezien als straatmeubilair waardoor het vergunningsvrij geplaatst kan worden. In dat geval moet de vlaggenmast wel aan een aantal voorwaarden voldoen.

  • Maximaal één vlaggenmast per tuig of erg plaatsen.
  • De hoogte van de vlaggenmast is maximaal zes meter. Dus heb je een polyester vlaggenmast van 8 meter op het oog? Vraag bij je gemeente na voor de vergunning.

Twijfel je of heb je vragen? Informeer bij jouw gemeente voor de meest recente en exacte data.

vlaggenmast tuin

Soorten vlaggenmasten

Vlaggenmasten vind je in verschillende materialen en kleuren. De kwaliteit wordt gegarandeerd, echter is het verder aan jou om de grootte, het materiaal en de vorm te kiezen. Verder is er vaak ook de mogelijkheid om een anti-diefstalsysteem te laten installeren. Op die manier kan niemand aan het touw komen of iets van de vlaggenmast ongevraagd meenemen. Er zijn drie verschillende materialen (hout, aluminium en polyester) en voor iedere kan je verschillende sierknoppen aanschaffen. Personaliseer de vlaggenmast dus volledig naar wens!

Houten vlaggenmasten

Zo hebben houten vlaggenmasten de meest klassieke en charmante uitstraling, maar hebben ze ook relatief veel onderhoud nodig. Het blijft immers een natuurlijk materiaal, dat op zijn tijd een schilderbeurt nodig zal hebben. Wees consistent met onderhouden om schade te voorkomen. Het is voldoende om jaarlijks een lakbeurt in te plannen: zo blijft de houtenvlaggenmast stralen én verleng je de levensduur.

Aluminium vlaggenmasten

Aluminium vlaggenmasten zijn, vergeleken met hout, een stuk lichter maar toch heel sterk. Het heeft een moderne uitstraling en geen naad. Ook dit materiaal vergt om de tijd eens schoon gemaakt te worden. Er geldt een zeer goede prijs-kwaliteitsverhouding.

Polyester vlaggenmasten

Zoek je kwaliteit en een stijlvolle uitstraling? De polyester vlaggenmast is dan de ideale keuze. Deze is altijd conisch van vorm, oftewel een kegelachtige vorm.  Naast de strakke uitstraling gaat deze vlaggenmast ook nog eens lang mee zonder al te veel poes pas. Ben je milieubewust bezig? Kies dan voor deze duurzame oplossing. Polyester is namelijk makkelijk te recyclen.