Als je een grasveld wilt, dan kun je kiezen tussen gras inzaaien of graszoden leggen. Het correct inzaaien van graszaad vraagt wel ervaring, terwijl je bij het aanleggen van kant-en-klare graszoden ervan verzekerd bent dat je geen kale plekken krijgt. Een ander voordeel van graszoden is ook dat je geen geduld hoeft te hebben tot het graszaad kiemt. Je kunt dus direct genieten van een fraai resultaat. Daarom leggen we in dit artikel het stappenplan uit voor het aanleggen van graszoden. Houd deze informatie dus bij de hand om een goede voorbereiding te treffen!

Wanneer aanleggen en hoeveel graszoden nodig?

Ten eerste is het goed om te weten dat graszoden het hele jaar door gelegd kunnen worden, behalve wanneer er vorst is. Leg graszoden daarom bij voorkeur tussen maart tot en met oktober. Ook is het trouwens niet aan te bevelen om graszoden tijdens extreme droogte te leggen, dus wacht er even mee als er een hittegolf is. Als vuistregel heb je het aantal m² van je gazon + 5% extra graszoden nodig. Die 5% is nodig omdat je het gras ook nog moet snijden aan de randen. 

Ondergrond prepareren

Liggen de graszoden al klaar om gelegd te worden? Spit dan de ondergrond aan tot ongeveer 10 cm. Bestaat de ondergrond uit klei? Voeg dan wat compost of zand toe om dit omspitten te vergemakkelijken. De grond wordt dan een stuk luchtiger en dat is precies de bedoeling! Als er veel onkruid ligt, dan moet je de grond een aantal dagen achter elkaar regelmatig harken en alle onkruid dat je tegenkomt, verwijderen. 

Vlakke ondergrond egaliseren

Na het prepareren van de ondergrond is het tijd om deze mooi vlak te maken. Je wilt namelijk wel een grasveld zonder kuilen en bulten! Daarom moet je de grond eerst egaliseren met een wals. Heb je geen wals? Dan is een lange plank ook als alternatief te gebruiken. Leg deze over de grond heen en stamp daar flink op om de grond vlak te maken. Na het aanstampen of walsen moet je de grond lichtjes aanharken. Maak gebruik van een waterpas om er zeker van te zijn dat de grond echt vlak geworden is. Wals de grond opnieuw wanneer je van de waterpas afleest dat deze toch niet geheel vlak is. Je kunt beter in dit stadium die extra moeite doen, omdat je de oneffenheden niet meer rechtgetrokken krijgt als de graszoden er eenmaal liggen!

Graszoden leggen

Rol de graszoden in de lengte uit over je gazon en zorg ervoor dat je hier niet overheen loopt als ze net gelegd zijn. Druk de naden goed tegen elkaar aan. Als je nog hele smalle naden ziet, dan hoef je je geen zorgen te maken. Deze groeien namelijk op den duur vanzelf dicht.

Graszoden snijden

Graszoden zijn makkelijk op maat te snijden met een broodmes. Leg bij voorkeur niet al te kleine stukjes, dus de restjes kun je beter gewoon weggooien. Controleer daarnaast of alles netjes en goed strak tegen elkaar gelegd zijn. De kanten zijn makkelijk af te snijden met een broodmes, maar kantstekers gebruiken is ook een mogelijkheid.

Graszoden moeten goed vochtig blijven


In de eerste twee weken na het aanleggen van de graszoden hebben deze veel water nodig. De wortels moeten namelijk goed groeien en hechten aan de ondergrond. Als het in die eerste twee weken niet regent, dan moet je de graszoden zelf iedere dag besproeien.