De donkere dagen komen er weer aan. Daardoor wordt ook tuinverlichting steeds belangrijker. Praktisch om te kunnen zien waar je staat als je je huis binnenloopt, maar ook wanneer je een keer in de avonduurtjes lekker in de tuin wilt zitten. Met z’n allen bij een vuurkorf is ook in de herfst ontzettend gezellig. Maar dan mag de juiste tuinverlichting niet ontbreken. Dat maakt jouw tuin helemaal compleet. Maar waar let je op als je tuinverlichting plaatst?

Leg de juiste accenten

Bedenk goed dat tuinverlichting niet alleen praktisch hoort te zijn, maar ook allesbepalend zijn voor de sfeer in de tuin. Daarom is het ontzettend belangrijk om de juiste accenten te leggen. Bepaal van tevoren welke gebieden in de tuin het belangrijkst zijn. Denk bijvoorbeeld aan die prachtige bomen die je in de tuin hebt geplaatst. Het is mooi om juist hier het accent op te leggen. Deze kun je benadrukken met de juiste tuinverlichting. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het plaatsen van led spotjes. Zo geef je de tuin direct meer sfeer en licht je díe plekken uit die het allerbelangrijkst zijn.

Wist je dat je door het gebruik van led spotjes ook nog eens energie kunt besparen? LED verlichting verbruikt veel minder energie dan andere vormen van verlichting. Wanneer je deze op een dimmer of tijdschakelaar aansluit, kan je deze besparing nog verder doen laten oplopen. Juist in deze tijd van torenhoge energieprijzen een fijne gedachte.

Geniet van de juiste hoeveelheid contrast

Sommige mensen maken de fout om de tuin simpelweg te veel te verlichten. Het is juist mooi om nog enig contrast tussen donker en licht te laten. Dat brengt de sfeer in de tuin zodra het donker wordt. Geniet daarom van de juiste hoeveelheid contrast en geef de verlichting met name een praktische- en sfeerverhogende functie. Dit betekent dus niet dat de gehele tuin optimaal verlicht moet zijn. Het mag echt wat donkerder blijven.

Kies de juiste verlichting

Het klinkt natuurlijk heel gemakkelijk om de juiste verlichting te kiezen, maar dat is het niet. Het zal je nog verbazen hoe vaak mensen in de tuin gewone verlichting plaatsen. Dat gaat goed totdat er een keer een goede regenbui valt of als er vorst komt. Dan ontstaat er al snel kortsluiting, met alle gevolgen van dien. Wees er daarom zeker van dat de verlichting die je kiest ook daadwerkelijk geschikt is voor de tuin. Zo bespaar je jezelf een hoop ongemak én extra kosten.

Verdeel de tuinverlichting in zones

Je hebt niet altijd alle lichtsoorten nodig wanneer je in de tuin vertoeft. Daarom is het slim om de tuinverlichting in zones te verdelen: functionele verlichting, sfeerverlichting en accent verlichting. Wanneer je in de tuin zit, kan je dan een stuk eenvoudiger de juiste lampen aanzetten. Zo hoef je niet direct alles aan te zetten. Dat bespaart niet alleen energie, maar geeft je ook nog eens het juiste lichtval voor ieder moment.