Houten gevels zijn steeds vaker terug te vinden op nieuwbouwwoningen, vaak prachtig opgetrokken in Scandinavische stijl, of in oud Hollandse stijl. De oud Hollandse stijl kom je nog steeds tegen in met name het noorden van Nederland, zoals in de omgeving van het fameuze Broek in Waterland. Hoe fraai een houten gevel ook is, hij vergt de nodige onderhoud. Houten gevels dienen eens in de 5 à 7 jaar geverfd te worden om houtrot tegen te gaan en het aanzicht fraai te houden. Dit is dan ook de reden dat er tegenwoordig steeds vaker gekozen wordt voor composiet gevelbekleding. De voordelen van composiet gevelbekleding zijn groot, zo vergt het nauwelijks onderhoud en oogt het natuurgetrouw.

Wat is gevelbekleding van composiet precies?

Composiet gevelpanelen bestaan voor een groot gedeelte uit houtvezels en voor een kleiner percentage uit kunststof, bijvoorbeeld PVC. Via een verbindingsproces worden de houtvezels en kunststoffen met elkaar verbonden en tot een geheel gemaakt. Zo ontstaan er composiet producten, zoals vlonderplanken of gevelbekleding. Composiet wordt ook verkocht onder de benaming ‘WPC’ wat staat voor Wood Polymer Composite. De twee meest voorkomende soorten zijn de holle composiet plank en de massieve. Holle composiet panelen zijn echte lichtgewichten, waar de massieve plank steviger van aard is. Beiden zijn echter ontworpen voor gevelbekleding en zijn dan ook uitermate geschikt voor dit doeleinde.

Waarom kiezen voor composiet gevelbekleding?

Er zijn 3 type gevelbekleding die veelvoorkomend zijn, namelijk hout, kunststof en composiet. Het meest bewerkelijke op gebied van onderhoud is de houten gevelbekleding, waar kunststof panelen het minste onderhoud vergen. Waarom zou je dan kiezen voor composiet gevelbekleding? Wil je graag een natuurlijk product als gevelbekleding, dan valt kunststof eigenlijk af. Kunststof mag prachtige voordelen bieden, zeker op gebied van onderhoud, maar het blijft volledig kunststof, bij composiet is dit volstrekt niet het geval. Houten gevelbekleding roept om onderhoud, waar composiet veel meer weersbestendig is. De mooiste tussenoplossing tussen hout óf kunststof blijft dus composiet.

Wat zijn de voor- en nadelen van composiet?

Wat kun je verwachten indien je kiest voor composiet gevelpanelen? We laten je hier de voornaamste voordelen zien:

  • Gemakkelijk te monteren, licht in gewicht
  • Natuurgetrouwe houten uitstraling, bestaat voor een groot gedeelte uit hout
  • Verkrijgbaar in uiteenlopende kleurschakeringen, van licht tot donker/ antraciet
  • Hoeft niet geverfd te worden, kan direct in de juiste kleur gekocht worden
  • Goed weerbestendig
  • Onderhoudsarm, vergt niets meer dan een schoonmaakbeurt
  • Gaat tot wel 25 jaar of (veel) langer mee
  • Duurzaam verkregen, in tegenstelling tot houten panelen hoeven er geen bomen gekapt te worden
  • Aantrekkelijk geprijsd
  • Kan geverfd worden
  • Kan volledig gerecycled worden

Wat zijn de nadelen?

  • Kan uitzetten bij warmte, houd hier rekening mee bij de plaatsing
  • Kan het eerste jaar iets valer worden door zonlicht, enig (vrij minimaal) kleurverlies kan optreden

De voordelen van composiet gevelbekleding zijn groot. Het is dus niet zo verwonderlijk dat steeds meer mensen de keuze laten vallen op composiet. Door de grote keuze uit kleurschakeringen en de verwerking van houtnerven is er voor vrijwel iedereen een type wat volledig naar wens is.