Hoveniers moeten geschikte werkschoenen dragen tijdens het onderhouden of aanleggen van een tuin, aangezien hoveniers urenlang ter been blijven, zware voorwerpen tillen of verschuiven en op onstabiele gronden staan. Lees verder als je wilt weten welke werkschoenen de beste keuze zijn voor hoveniers.

Goede werkschoenen voor hoveniers

Hoveniers moeten constant zware voorwerpen tillen, veel lopen en stabiel staan op een oneffen grond. Dit maakt het belangrijk om de juiste werk schoenen te dragen, zowel voor de veiligheid van de voeten, voor de grip als voor comfort.

Zaken waar je op moet letten

Een hovenier die nieuwe werkschoenen gaat kopen moet letten op meerdere zaken. Niet alleen het budget, de wensen en voorkeuren spelen hierbij een rol, maar ook de veiligheid. Hoveniers moeten vooral letten op zaken als:

  • De hitte of de kou: Goede werkschoenen zijn waterafstotend en bestand tegen zowel de hitte als de kou.
  • Stevigheid: Werkschoenen voor hoveniers moeten stevig zijn, voornamelijk om de gevolgen van zware vallende voorwerpen op de voeten te minimaliseren.
  • Bewegingsvrijheid: Hoveniers moeten goed kunnen bewegen in de werkschoenen en urenlang prettig kunnen werken.
  • Anti-slip: De werkschoenen van een hovenier moeten voorzien zijn van een anti-slip zool voor extra ondersteuning.

Welk type zool moet ik kiezen?

Het zal opvallen dat er verschillende soorten zolen zijn als je op zoek bent naar goede werkschoenen voor hoveniers. De meest populaire keuzes zijn een PU/PU (polyurethaan/polyurethaan) zool, een PU/TPU (polyurethaan/thermoplastisch polyurethaan) zool, een PU/Nitril Rubber zool, een PU/Vibram Rubber zool of een stalen of Kevlar tussenzool.

Neus werkschoen: staal of composiet?

Kies je voor werkschoenen met een composieten neus, dan kan je uitgaan dat de schoenen minder lang meegaan dan werkschoenen met een stalen neus. Werkschoenen met een composieten neus kunnen geen elektriciteit geleiden, lopen comfortabel en zijn lichter in gewicht, maar werkschoenen met een stalen neus zijn iets goedkoper en bieden een betere bescherming tegen nare ongelukken.

De normeringen

Veilige werk schoenen voor hoveniers voldoen aan bepaalde veiligheidseisen, waarbij de norm EN-ISO(20)345 gehanteerd wordt. Goede werkschoenen voor hoveniers hebben een stevige beschermende neus die kunnen voorkomen dat de voet mechanisch beschadigd raakt. De 7 belangrijkste normeringen voor veiligheid zijn SB, S1, S1P, S2 en S3.

Ben je een hovenier en overweeg je binnenkort nieuwe werkschoenen te kopen, zorg er dan voor dat je kiest voor kwalitatief goede en stevige werkschoenen die comfortabel lopen, je voeten beschermen en lang meegaan.