De tuin laten doen, kost vaak nog een behoorlijk smak geld. Heb je er tijd voor over en wil je zelf een terras, oprit of pad aanleggen in je tuin? Dan is het handig om te werken volgens een stappenplan. Je vindt voor zelf tegels leggen ook diverse filmpjes op YouTube, maar voor wie ook graag de tekstuele uitleg erbij heeft, is dit hét artikel voor jou! 

Stap 1: Inkoop 

Ten eerste moet je natuurlijk goed opmeten wat je precies bestraat wilt hebben. Dan weet je ook hoeveel tegels je nodig hebt. Je mag al snel wel tot zo’n 5 a 10 procent aan snij- en knipverlies rekenen. Wat je verder nodig hebt: cementzand, puin/ korrelmix, rivierzand en tegels. 

Denk ook aan het werkmateriaal: bol draad, steekschop, meetlint, houten piket paaltjes, zandschep, lange lat en een waterpas, rechte hark, rubber hamer, steen zaag, aluminium rei, trilplaat, handschoenen, gehoorbeschermers, veiligheidsbril en knielappen. 

Stap 2: Nauwkeurig  

Ten tweede is het belangrijk dat je nauwkeurig werkt. Ga je toch met de Franse slag aan de gang? Dan is de kans enorm groot dat je het helemaal opnieuw moet gaan doen. Meet de tuin zo nauwkeurig mogelijk op. Zeker als je een legpatroon hebt. Anders kom je misschien nog voor onaangename verrassingen te staan. Vervolgens maak je een ontwerp van hoe de stenen in het juiste patroon moeten staan. Daarna zet je de contouren van de bestrating en het patroon uit met de paaltjes. Zo weet je waar de stenen moeten komen te liggen. 

Stap 3: Graven en fundering leggen 

Vervolgens moet je op de plek, waar de stenen moeten komen te liggen, graven tot een diepte van 15 tot 25 cm. De precieze diepte is mede afhankelijk van de tegeldikte. Je moet rekenen voor zo’n 10 cm puin of korrelzand, voor de fundering. Dus dan weet je wel hoe diep je moet graven. Eventueel kun je, om naderhand onkruid te vermijden, boven het puin of het korrelzand een worteldoek leggen. Leg vervolgens een lat bovenop het korrelzand of het worteldoek en strijk deze glad met bijvoorbeeld de waterpas. 

Stap 4: Touwtje spannen 

Op alle hoekpunten van het te bestraten stuk grond moet je een touw spannen. Nu moet je het oppervlak iets af laten lopen, voor als het regent. Bedenk dus vooraf waar het water naar toe moet. Een verschil van 1 cm, zodat het regenwater kan aflopen is gebruikelijk. Gebruik voor het verkrijgen van de juiste hoogte op elke plek ophoogzand. 

Stap 5: Betegelen en aankloppen 

Nu mogen de tegels op de juiste plek worden gelegd en kun je ze aankloppen met de rubberen hamer. Het is handig om volgens een vaste structuur te werken. Als er tegels moeten worden afgesneden is het gebruikelijk die tegels het laatste te doen. Zo kun je die tegel precies op maat snijden. 

Stap 6: Zand strooien, aantrillen, schoonvegen en een bouwcontainer huren 

Vervolgens moet je zand uitstrooien over de tegels en moet je dit in de voegen vegen. Verder kun je de tegels aantrillen, zo komen ze goed vast te liggen. Het losse zand moet je zeker een week laten liggen. Als je geluk hebt, komt er dan ook nog wat regen, dat zorgt ervoor dat het zand goed tussen de voegen komt. Na die week kun je het overige zand in de kieren vegen en verder opruimen. Het is ook meestal handig om een bouwcontainer te huren. Het voordeel van een bouwcontainer huren is dat je het afval goed kwijt kunt. Er zijn veel goede bedrijven waar je een bouwcontainer huren kunt dus dat komt vast goed.