Aan het kweken van een plant is er altijd wel zorg verbonden en is dat ook de reden dat men er soms van afziet. Toch bleeft de drang naar wat groen in het huis of gewoon op het werk nog altijd bestaan en is een zelfvoorzienende plant dan de beste oplossing. Zo een plant die er fraai eruitziet en voor het grootste gedeelte zelfvoorzienend is. dat is een uitkomst bij uitstek voor binnenshuis ook omdat er minder sprake is van plantafval. Het vinden van een geschikte plek levert ook geen problemen op vanwege het formaat en brengt zo een zelfvoorzienende plant letterlijk meer leven in het huis.

Alles is al in de fles aanwezig

Om te beginnen met zo een plant, moet er nagegaan worden, welke allemaal de stoffen zijn die een plant nodig heeft. Zonlicht, water en wat aarde moet dan wel voldoen en zal elke plant met een combinatie van deze drie factoren het niet alleen overleven, maar er ook nog gezond eruitzien. Een zelfvoorziende plant, zal zich in een balans moeten bevinden met alle factoren die het in stand houden en is een gesloten systeem dan ook vereist. Bij het “kwijtraken” van bijvoorbeeld vocht of delen van de plant, zal het tekort aangevuld moeten worden en is het concept van zelfvoorzienend dan teniet gedaan. Een glazen fles of stolp, is daarom de ideale plek om te starten met het kweken van een zelfvoorziende plant omdat zonnestralen er ongestoord door kunnen dringen terwijl vocht en andere stoffen niet naar buiten kunnen treden. Ook kan de werking van zo een glazen fles vergeleken worden met die van een plantenkas.

Het planten gaat eenvoudig

Kijk uit naar een fles met een wijde opening omdat er gezorgt moet worden voor een bodem die niet alleen voldoende voedingsstoffen moet bevatten, maar ook nog water doorlatend moet zijn. Een combinatie van potgrond en wat fijn grind en zand voor de doorlaatbaarheid, is voldoende en kunnen er wat stukjes mos erop worden gezet. Het mos zorgt niet alleen ervoor dat de grond een mooi gezocht krijgt, maar worden er ook voedingsstoffen aangemaakt. De plant met de bodem wordt dus voorzichtig in de fles gelegd of voorbereidt en moet de bodem goed worden bevochtigd. De benodigde hoeveelheid zal afhangen van het type plant en dient de plant ongeveer een week of twee in de fles te staan zonder dat die volledig afgesloten is. Dit geeft de plant de tijd om alvast te wennen aan de nieuwe omgeving en een balans te vinden. Elke plant die anders niet in balans afgesloten wordt in de fles, zal na verloop van tijd problemen krijgen met de groei en kan er sprake zijn van afsterving. Maak de fles dicht nadat de plant een tijd in de schaduw heeft gestaan en oberveer de plant in de komende planten. Het kan nodig zijn om bij het volledig beslaan van de fles, die wat open te doen om het overtollig vocht te verwijderen of de plant te plaatsen op een minder zonnige plek.

Voor een zelfvoorziende plant is het van belang, dat er voor een soort gekozen dient te worden, die geen explosieve groei zal doormaken, maar eerder een plant is die in volwassen vorm al genoeg zal hebben aan de beschikbare ruimte. Nog een opmerkelijk feit over een zelfvoorziende plant: de benodigde zuurstof en koolmonoxide, wordt door de plant zelf vervaardigd en gereguleerd. In dat opzicht zijn planten dus uniek in de wereld en stelt het iedereen in staat, om zelf zo een mini ecosysteem thuis op te zetten.