Zelf tuinmeubels maken is niet alleen een rustgevende bezigheid, het maakt je tuin ook nog eens gezelliger. Natuurlijk is het makkelijk om een loungesetje te halen bij een tuinmeubelgigant. Maar omdat we tegenwoordig zo veel buiten willen leven, wil je misschien ook je persoonlijke stempel drukken op de inrichting van je tuin. Hoe doe je dat op een duurzame manier?

Allerlei beslissingen

Omdat je rekening wilt houden met natuur, milieu en dierenwelzijn, neem je in en rond je huis allerlei maatregelen. Groene energie aansluiten en/of wellicht zonnepanelen kopen, een elektrische of hybride auto aanschaffen, minder vlees eten: het zijn allerlei beslissingen die wat meer aandacht vragen in deze eeuw. Ook bij het uitzoeken van je klusmateriaal kun je duurzaam te werk gaan.

Good old hout

Als je hebt besloten om zelf tuinmeubels te vervaardigen, ga je op zoek naar duurzaam materiaal. Je komt dan al snel uit bij het oude en vertrouwde hout. Het is namelijk het meest duurzame bouwmateriaal dat er bestaat. Je kunt ervoor kiezen om hout te recyclen, op allerlei plekken zijn natuurlijk pallets te vinden. Op het industrieterrein of bij bouwplaatsen bijvoorbeeld. Vraag gewoon even of je de pallets mee mag nemen en meestal krijg je hier toestemming voor. Twee vliegen in één klap: zij zijn van hun afval af en jij hebt gratis prachtig vurenhout.

Schuren en lakken

Een pallet uit elkaar halen kost kracht en geduld, maar het hout waarvan ze gemaakt zijn geeft vaak wel een rustieke en warme uitstraling. Wanneer je jouw unieke bank, tafel, tuinkast of kweekbak in elkaar hebt gezet, is het wel zaak de boel goed te schuren en te lakken. Dan gaan ze langer mee en ben je dubbel duurzaam bezig.

Keurmerken

Als je liever hout wilt kopen dat je direct kunt bewerken, let dan op de keurmerken. Het FSC- of PEFC-keurmerk staat garant voor hout dat uit duurzaam beheerde bosbouw afkomstig is. Het KOMO-keurmerk garandeert dat geïmpregneerd hout tegen houtrot is beschermd op een verantwoorde manier. Ook kun je bij je bouwmarkt vragen om duurzame schroeven en spijkers.

Aan de slag

Inspiratie heb je wellicht opgedaan in andere tuinen, in andere landen, in woonmagazines en -programma’s of op sites als Pinterest. Of misschien ben je zo creatief dat je geen inspiratie nodig hebt. Wil je recht zagen? Dan is een cirkelzaag onmisbaar. Maar als je het niet zo nauw neemt met je meubels, is een decoupeerzaag of handzaag ook afdoende. En dan, het heerlijke geluid van de schroefboormachine, de houtgeur die vrijkomt bij het zagen en schuren, de kleur die ontstaat bij het behandelen van de meubels met olie… Lekker klussen in je tuin. Het is rustgevend, gezond en duurzaam.