Veel mensen hebben bij een onderhoudsvriendelijk tuin het beeld voor zich van een tuin met grote weinig poreuze tegels, een paar plantenpotten een leuk zitje met eventueel een afdak en een barbecue. Toch klopt deze beeldvorming niet helemaal en is het eigenlijk niet eens altijd een zeer onderhoudsvriendelijk tuin. Lees hier hoe dat zit.

Tegels of groen?

Tegels vragen eigenlijk vaak nog behoorlijk wat onderhoud. Je moet toch zeker jaarlijks, maar beter nog wat vaker het mos verwijderen dat op de tegels ontstaat. Dit is mede afhankelijk van hoe milieuvriendelijk je dit aanpakt, net zo goed een flinke klus die moet gebeuren. Terwijl als je kiest voor wat meer groen en minder tegels, dit voor minder werk kan zorgen. Dat klinkt tegenstrijdig, maar het werkt als volgt. Als je beplanting dicht op elkaar zet, dan is er geen ruimte voor andere planten. Met andere woorden, je hoeft dan ook geen onkruid te verwijderen. Onkruid heeft eenvoudigweg geen kans.

Daarbij heb jij een mooie groene tuin. Dat is fijn, want ook vanuit onderzoek blijkt dat de natuur bijdraagt aan een positieve gemoedstoestand. Kies als je voor veel planten kiest, voor onderhoudsarme planten zoals de zonnehoed, de bodembedekker Geranium sanguineum en de schoenlapperplant die bloeit en in de winter zijn blad behoudt. Vergeet ook niet de Japanse Aster die moeiteloos van augustus tot oktober bloeit. Een groot voordeel van de Japanse Aster is dat hier echt geen onkruid doorheen komt.

Plantenpotten of planten in de tuin?

Plantenpotten lijken onderhoudsvriendelijk. Alleen je bent er toch druk mee. Er zijn tuinplanten die geen verzorging nodig hebben, maar een plant in een planten pot heeft toch zeker in de zomermaanden wat extra water nodig. Dit is ook weer extra werk voor jou. Een andere optie is dat je plantenbakken maakt met stenen, waarbij de tuin dus gewoon nog de grond is voor de planten. In dat geval heb je een mooie afscheiding en toch niet zoveel werk als met een planten pot.

Onderhoudsvriendelijk mindset

Vind je dat alles er altijd strak uit moet zien in de tuin, dan is dat misschien juist het echte probleem. Soms is het een kwestie van mindset… Wie bepaalt immers hoeveel een tuin onderhouden moet worden? De buren, jijzelf of is het je innerlijke criticus? Maakt het je echt blij dat een tuin extra goed wordt onderhouden, maar heb je daar niet de energie meer voor? Dan kun je kiezen voor een meer onderhoudsvriendelijke tuin, maar ook voor een hovenier. Dan heb je wel de lusten van een voor jou mooie tuin, maar niet de lasten.