Een tuinhuis is tegenwoordig meer dan enkel een opbergplaats voor je kruiwagen, bezem en lege plantenpotten. Mensen bewaren hier hun E-bikes, motoren en allerlei kostbaar tuingereedschap, zoals bijvoorbeeld een robotgrasmaaier. Hierdoor zijn tuinhuisjes steeds vaker het doelwit van inbrekers. Tijd om je tuinhuis dus extra te beveiligen, maar hoe doe je dat?

Verzeker je tuinhuis

Natuurlijk is het zaak dat je tuinhuis verzekerd is, want hoe goed je deze ook tegen inbraak beschermt, geen enkel pand is 100 procent inbraakveilig. In principe is het tuinhuis zelf met een opstalverzekering verzekerd tegen beschadigingen, bijvoorbeeld ten gevolge van inbraak. Hetgeen in je tuinhuis opgeborgen staat, zoals bijvoorbeeld je fiets, wordt gedekt door de inboedelverzekering. Een gestolen bezit, zoals een fiets, is echter enkel te verhalen op de verzekering wanneer je tuinhuisje opengebroken is. Als het huisje niet op slot is, krijg je dus niets vergoed. Een tuinhuis kleiner dan 25 vierkante meter is standaard meeverzekerd met je woning. Sommige verzekeringen dekken zelfs bijgebouwen met een oppervlak tot aan 100 vierkante meter. Of je een extra verzekering moet afsluiten, hangt dus af van het oppervlak van je tuinhuis en je verzekeringsmaatschappij. Voor een verzekering die het beste op jouw wensen aansluit, is een opstal- en inboedelverzekering vergelijken een verstandige stap.

huisje voor in de tuin

Beveilig je tuinhuisje met de volgende tips

Natuurlijk hoop je dat je nooit een beroep hoeft te doen op je opstal- of inboedelverzekering. Het is daarom zaak om je tuinhuisje zo goed mogelijk te beveiligen. Wij geven je daarvoor graag wat tips:

  1. Het beste is om gebruik te maken van meerdere sloten, om het zekere voor het onzekere te nemen. Plaats een slot van goede kwaliteit in de deur en plaats daarnaast ook één of meerdere bijzetsloten.
  2. Om inbrekers te ontmoedigen is het zaak om voldoende tuinverlichting te installeren. Vooral sensorlampen zijn een geweldige investering. Verlicht iedere hoek van de tuin en ook rondom het tuinhuisje. Zorg ervoor dat er minstens één lamp bij het huisje constant brandt.
  3. Zorg ervoor dat inbrekers niet naar binnen kunnen gluren. Hiervoor kun je wit, ondoorschijnend folie op de ramen plakken.
  4. Mocht een inbreker ondanks alle bovenstaande maatregelen toch het tuinhuisje weten binnen te dringen, dan wil je natuurlijk dat je dure tuingereedschap niet voor het grijpen ligt. Een grote ijzeren kist, het liefst één die in de vloer van je tuinhuisje verankerd is, is daarom geen overbodige luxe. Hang hier een sterk hangslot aan, zodat indringers niet zomaar bij je gereedschap kunnen.
  5. Plaats grind rondom het tuinhuisje. Het is vrijwel onmogelijk om je geluidloos te verplaatsen op grind. Hierdoor zal een inbreker wel twee keer nadenken voor hij een inbraakpoging doet.